Strava po kolonoskopii by mala byť šetrná. K jednej z hlavných zásad patrí aj postupné zavádzanie vlákniny. Poznajte tie správne potraviny do diétneho jedálnička. Predíďte podráždeniu tráviaceho traktu. Obnovte si normálne fungovanie čriev.
Rehydratácia po zákroku
Bezprostredne po kolonoskopii je dôležité najprv rehydratovať telo. Počas prípravy na zákrok ste totižto organizmus pripravili o množstvo tekutín a elektrolytov. V pitnom režime uprednostnite vodu, slabý čaj, jablkový alebo brusnicový džús, vývary. Keďže ste niekoľko dní strácali minerály, organizmus si bude žiadať aj elektrolytové nápoje. Vyhnite sa sýteným minerálkam a sladeným nápojom s bublinkami, riskovali by ste nadúvanie.
Začnite ľahkou stravou
Zo začiatku sa treba vyhýbať potravinám s vysokým obsahom vlákniny (čerstvé ovocie a zelenina, celozrnné potraviny a strukoviny). Mohli by totižto podráždiť črevo. Strava po kolonoskopii by mala obsahovať skôr nízkotučné potraviny s minimálnym obsahom vlákniny. Uvarte si ryžu, zemiakovú kašu alebo zeleninu bez šupiek) či kuracie mäso bez kože. Skvelou a zdravou pochúťkou sú tiež dusená cuketa, varená cvikla, rybie filé na masle a v lete nik neodolá šťavnatému červenému melónu.
Vlákninu zavádzajte postupne
Po kolonoskopii je veľmi dôležité zavádzať vlákninu do stravy postupne, aby sa predišlo podráždeniu tráviaceho traktu. Počas kolonoskopie sa črevo vyprázdni a môže byť citlivé, takže prudké zvýšenie vlákniny by mohlo spôsobiť nadúvanie, kŕče alebo hnačku.
Strava po kolonoskopii je v prvé dni striktná. Odporúčame začať ryžou, cestovinami a varenou zeleninu bez šupiek. 3 až 4 dni po zákroku môžete prejsť na ovocie a zeleninu ideálne vo varenej či dusenej forme alebo ako pyré. Po 5 až 7 dňoch skúste už aj ovsené vločky, celozrnné pečivo, ovocie a zeleninu so šupkou. Po týždni by malo byť vaše trávenie pripravené i na čerstvé ovocie a zeleninu, strukoviny, quinou, hnedú ryžu…
Ďalšie potraviny, na ktoré si treba dať pozor
Mastné jedlá – vyhnite sa tučným a ťažkým jedlám ako sú vyprážaný syr, rezne, hranolky, placky. Tieto potraviny by vám spôsobili tráviace ťažkosti.
Pikantné jedlá – bezprostredne po kolonoskopii sú vaše črevá citlivejšie aj na koreniny a dochucovadlá. Vydržte načas bez nich.
Mliečne výrobky – niektorí ľudia môžu byť po kolonoskopii citliví na mliečne výrobky. S mliekom, syrmi, jogurtmi či zmrzlinou teda radšej opatrne.
Koláče a sladkosti – pozor si dajte tiež na potraviny s vysokým obsahom cukru, preťažili by vám tráviaci systém a zotavenie by ste si oddialili.
Alkoholové, kofeínové a sýtené nápoje – dehydrujú, dráždia, spôsobujú nafukovanie a plynatosť. Pár dní po kolonoskopii do pitného režimu určite nepatria.
Strava po kolonoskopii sumár
Zo začiatku stavte v jedálničku na overenú klasiku ako biele pečivo, ryža, vývary.
Množstvo vlákniny zvyšujte postupne každý deň a sledujte pri tom reakciu tela.
Obzvlášť pozor si dajte na strukoviny, kapustu a karfiol, ktoré nafukujú. Ich zavádzanie do jedálnička si nechajte na poslednú fázu.
Vyhnite sa vyprážaným a korenistým jedlám, mäsu s vysokým obsahom tuku a syrom. Úplným tabu sú alkohol a kofeín.
Nezabúdajte pomedzi jedlá piť dostatok vody pre správne trávenie vlákniny.
Máte ďalšie otázky ohľadom kolonoskopie? Pýtajte sa odborníkov. Komunikácia medzi pacientom a lekárom je kľúčová k dosiahnutiu priaznivého výsledku. V Dr. Gastro máme priestor na to dôkladne sa vám venovať pred i po vyšetrení. Objednajte sa k nám na konzultáciu.