Gastritída je zápalové ochorenie žalúdočnej sliznice, ktoré môže byť spôsobené rôznymi faktormi. Medzi najčastejšie príčiny patria baktéria Helicobacter pylori, nesteroidné protizápalové lieky, závažné infekcie alebo choroby. Avšak zápal žalúdka niekedy spúšťajú i stres a alkohol…
Čo je to gastritída a na čo si dať pri nej pozor?
Gastritída je zápal, podráždenie alebo erózia žalúdočnej sliznice. K tomuto chorobnému stavu dochádza vtedy, keď žalúdočné šťavy preniknú cez ochrannú bariéru na povrchu žalúdka. Dôsledkom je podráždenie, ktoré následne prechádza do zápalu. Prezradia ho silné bolesti a kŕče.
Zápal žalúdka by sa nemal podceňovať, treba si všímať prvotné príznaky a príliš dlho neotáľať s návštevou lekára. Inak sa akútna gastritída môže rozvinúť do chronických problémov, často i do vzniku žalúdočných vredov.
Symptómy, podľa ktorých rozpoznať gastritídu
Príznakov gastritídy je viacero, líšia sa v závislosti od konkrétneho prípadu. Medzi najčastejšie, pri ktorých by ste mali spozornieť, patria nasledovné:
bolesť žalúdka po jedle,
kŕče v bruchu
pálenie záhy,
nafukovanie,
nevoľnosť až vracanie,
strata chuti do jedla a pocit plnosti v žalúdku,
krv v stolici alebo zmena jej farby a konzistencie,
dehydratácia,
malátnosť,
bledosť,
zvýšená telesná teplota,
zápach z úst.
Akútna verzus chronická gastritída
Zápal žalúdka môže vzniknúť náhle (akútny typ) a rovnako tak rýchlo vymiznúť, alebo pretrváva dlhodobo (chronický typ).
Chronická gastritída sa vyskytuje častejšie. Prebieha týždne, počas ktorých sa na sliznici žalúdka a niekedy aj na hlbších vrstvách stien vytvárajú trvalé zmeny, napríklad atrofia alebo metaplázia. Najčastejšou príčinou býva infekcia baktériou Helicobacter pylori. Chronický zápal žalúdka môže spustiť tiež autoimunitná reakcia či dlhodobé nadmerné užívanie alkoholu alebo liekov.
Akútna gastritída má rapídny nástup, no rovnako tak aj rýchlo odznieva. Môže postihnúť celú sliznicu žalúdka alebo len časť. Rozdiel pri akútnych zápaloch býva i v hĺbke postihnutia sliznice – erozívny (poškodenie môže byť hlboké s krvácaním) alebo non erozívny (bez viditeľného porušenia i krvácania). Akútne gastritídy vznikajú po jedle (napríklad príliš korenenom), alkohole, liekoch proti bolesti a zápalom, prípadne ako dôsledok otravy či ťažkého stresu. Vyvolať ich môžu tiež Helicobacter pylori alebo iné baktérie, vírusy, parazity.
Diagnóza gastritídy
Ochorenie sa stanovuje na základe lekárskych vyšetrení, laboratórnych testov (napríklad na detekciu baktérie Helicobacter pylori) a obrazových vyšetrení. Tejto oblasti sa venuje gastroskopia. Odborník sa počas vyšetrenia pozrie na sliznicu žalúdka prostredníctvom tenkej a ohybnej sondy. Skontroluje, či nie je začervenaná, opuchnutá, či sa na nej netvoria vredy…
Včasné vyšetrenie gastroskopie vás uistí
Máte podozrenie na gastritídu? Objednajte sa na vyšetrenie k Dr. Gastro. U nás sa môžete spoľahnúť na odborníkov, ktorým nechýba ľudskosť. Plus najmodernejšie technológie zabezpečia presné a spoľahlivé diagnostické postupy. Naše služby sú rýchle a efektívne. Na termín gastroskopie sa dlho nečaká. Čo viac? Neváhajte a rezervujte si u nás termín na vyšetrenie online.